ČESKÝ KYNOLOGICKÝ KLUB Č. KAMENICE

ZÁKLADNÍ CHYBY PŘI VÝCHOVĚ PSA

25.01.2010 12:53

těchto několik článků je převzatých z www.hafici.cz

 

Každý chovatel – začátečník se zákonitě dopustí nějaké chyby při výchově svého psa. Pár základních si načrtneme, abyste se jich mohli vyvarovat. Z výchovy psa probereme rozmazlování, slevování z přísnosti, vydávání nejasných povelů, neposlušnost psa apod.

Rozmazlování

Zvláště osamělým lidem se stává, že ve svém psovi nacházejí náhradu za nenaplněné vztahy s lidmi a zahrnují ho bezmeznou oddaností. Pes, který má zakódované dodržování hierarchie, se přizpůsobí a začne na jejím žebříčku postupovat výš a výš. Začne být tvrdohlavý, vrtošivý a nepřizpůsobivý jako každý rozmazlenec. Nejenže spí v páníčkově posteli a zabere její větší část, ale nevrle se ohradí, pokud chce pán aspoň kousek peřiny. A radostný vztah se mění pro oba zúčastněné v utrpení, protože páníček je pejskem v podstatě šikanovaný a pes nemá svého silného a respektovaného velitele, ke kterému může obdivně vzhlížet. Nasměrujte své city správným směrem. Někdy musíte být přísní přesto, že byste ho nejraději pohladili a právě proto, že víte, že je to pro psa dobré.


 

Slevování z přísnosti

Prvním krokem k rozmazlenosti je právě slevování z nároků na psa. Pokud ho přivoláte, musí přijít. Nesmí to být: „Ke mně! Ne? Aha, no tak ne, tak až budeš chtít." Pes musí dostat jasný povel a pán musí trvat na jeho dodržení. Pes nemůže poslechnout jen tehdy, když se mu zrovna chce. Pokud máte svého psa rádi, buďte důslední. Bude vám za to vděčný a o to oddanější.

 

Nejasný povel

Pokud chcete, aby vás pes poslouchal (a věřte, že občas je to i životně důležité), musíte si sami předem ujasnit, jaké povely mu budete dávat a co přesně má pes provést. Klidně si zvolte povel „ňuňuňu" jako pokyn pro přivolání (i když se vám budou zkušení pejskaři smát), jen když na tohle zavolání pejsek bez problémů přiběhne a zasedne na krok od vás. Máte tak možnost ho pochválit, nebo mu v případě potřeby připnout vodítko či ho vzít na ruku, pokud je to malý psík a blíží se velký hafan bez pána. A mimochodem, doporučuji standardní povely jako ke mně, k noze atd. Nebude se to plést, pokud bude muset pejska ohlídat někdo jiný.

 

Nerespektování povelu

Právě neujasněnost povelů vede často k jejich nerespektování. Takže znovu apeluji: nejdříve si sami ujasněte, co při kterém povelu budete od psa chtít, to ho pak naučte, a když mu bude jasné, co chcete, vždy povel důsledně dotáhněte do konce včetně pochvaly či odměny. Pokud nevíte jak, je kolem spousta pomocníků od zkušených kolegů po odborné kynology v kurzech a školách.

 

Kňučení po odchodu pána

Tenhle problém se nejčastěji vyskytuje u pejsků, kteří jsou příliš sami a naopak u příliš opečovávaných pejsků. A dokážou prokňučet, případně proštěkat celou vaši pracovní dobu. U těch často opuštěných je to složité. Na nácvik není čas a trestání nezabírá. U těch rozmazlovaných (a nejen u nich) jsou dvě řešení: dobří přátelé, kteří pejska pohlídají a uklidní v případě vaší nepřítomnosti nebo pomalý a trpělivý nácvik s mnoha odměnami „za hrdinství". Jako u všeho, pes má rád pravidelnost a důslednost. Takže časem se naučí, že přesně „od do" bude sám, danou dobu v klidu prospí a těsně před vaším příchodem bude radostně posedávat u dveří.

 

 

Žebrání u stolu

K základům slušného chování ve psí smečce patří respektování přednosti u jídla. Nejdřív se nají alfa samec, pak ostatní podle svého postavení ve smečce. To pomůže pejskovi i vám k dodržení jeho slušného chování u stolu. Vy přeci pejskovi taky nelezete do misky a nepožadujete kus z jeho porce. Totéž má respektovat i váš miláček. Nic nedejte na smutné psí oči, nepodlehněte a vykažte žebrajícího psa na jeho místo. Věřte, že není nic úpornějšího a úmornějšího než neustále žadonící pes u stolu. Zlozvyky se špatně odnaučují a je jen na vás, co ho naučíte.

 

Přejídání

Žebrajícímu psovi hrozí přejídání a obezita. Pes má téměř neustávající pocit hladu, ale nemá jíst tak často jako člověk, protože skladba jeho jídelníčku vyžaduje delší trávení. Už vůbec by neměl jíst totéž, co lidé. Jen ovoce a některé druhy zeleniny. Nikdy mu nepodávejte brambory a zelné košťály, pes má velké potíže s jejich trávením. Pokud máte svého psa rádi, udržujte ho štíhlého. Tlustý pes je náchylnější k většině nemocí a dříve vás opustí.

 

 

Lenost

Lenost často souvisí s přejídáním, ale může být prostě v povaze psa. Jako člověk, který se málo pohybuje, i nepohyblivý pes má sklony k různým nemocem pohybového ústrojí. Hrozí mu obezita a z toho vyplývající srdeční a cévní choroby. Spojte příjemné s užitečným a rozpohybujte svého pejska. A je to rozhodně snadnější než rozpohybovat lecjakého člověka. Stačí hravý psí kamarád, zajímavá hračka, okolojdoucí kočička...

 

Zbytečné štěkání

Štěkáním dává pes znamení: pozor, něco se děje - nablízku je někdo podezřelý, nebo domnělého nepřítele přímo zastrašuje. Může štěkat i radostně. Některý pes má štěkání vyloženě jako hobby. Při odnaučování tohoto zlozvyku si nejprve uvědomte, že za určitou míru štěkání by měl být pes pochválen. Chrání vás. A za vámi danou hranicí už by měl vědět, že to stačí. Pro psy od středních plemen výše je možné použít kvalitní elektronický výcvikový obojek. Je dálkově ovládaný a je výborný pro odnaučení bezdůvodnému štěkání. Chovatelé - začátečníci, nechte si nejdříve poradit od zkušených kolegů. Nejde o pomstu, jde o výchovu a výsledně o milého bezproblémového psa.

 

Pes je často sám

Tomuhle problému předejděte objektivním pohledem na svůj život ještě před příchodem štěněte, a pokud jste hodně zaměstnaní, pořiďte si raději želvu nebo rybičky. Pes vás potřebuje a stýská se mu. Není divu, že nacházíte počůraný byt, poškrábané zdi nebo roztrhané pantofle, když vás celý den nevidí. Prostě se nudí, smutní a taky trochu zlobí. Pokud už psa máte a nedostává se vám čas, domluvte se s pejskaři z okolí. Někdo jistě rád vypomůže a vyvenčí se svým i vašeho pejska.

 

 

Žárlivost

Pokud máte doma žárlivce, zkuste hledat příčiny. Máte na něj dostatek času? Nezměnila se jeho pozice ve smečce příchodem nového člena (ať už je to dítě, další pes či jiné zvíře)? Pokud jste příčinu našli, je napůl vyhráno. Dejte mu najevo, že je pro vás stále stejně důležitý, že je pro vás důležitý i ten nový člen smečky a hlavně, že si přejete, aby všichni spolu žili v pohodě. Najděte si čas na každého zvlášť a taky na oba dohromady.

 

 

Prohánění cyklistů

Jako při každé jiné nedovolené činnosti řekněte či spíš do dáli zakřičte povel „fuj" nebo „nesmíš" a následně ho přivolejte a za příchod hodně pochvalte. Zkuste se domluvit s odvážným cyklistou, aby ze sebe udělal návnadu a pořádně psa po napadení vystrašil a to něčím, co zaručeně nemá rád - houkačkou, politím vodou z připravené nádobky... Pokud nic z toho nezabírá a nechcete psa neustále vláčet na vodítku, musíte zkusit elektronický výcvikový obojek. Zase doporučuji předem konzultovat se zkušenými kolegy a používat jen k nácviku poslušnosti, nikoli k vybíjení zlosti na nezvladatelném psovi.

 

Tahání na vodítku

Už od nejnižšího věku štěněte předcházejte tomuhle zlozvyku. Jak? Při venčení nechte štěně nejdříve vyběhat a až potom ho přivolejte nejlépe na pamlsek - i přivolání se zrovna učí. Je výborné, pokud máte možnost venčit v oploceném prostoru, kde se nezbedné štěně nezaběhne. Když už je klidnější a vyběhané, připněte mu vodítko. Obojek by měl mít na krku při každém výletu z bytu už kvůli známce a mimo to lépe zaklapnete karabinu, než byste zapnuli rozdováděnému štěněti obojek. S pejskem na vodítku se projděte klidným prostředím. Případně přímo nacvičujte chůzi u nohy. Pejsek se s velkou pravděpodobností tahat nenaučí. Pokud ani takhle klidová průprava na vodítko nepostačí, jsou tu tvrdší metody. Záleží samozřejmě na tělesné stavbě psa. Takže majitelé pudlíků, maltézáčků a spol., nemusíte číst dál.

 

Pro chůzi u nohy opatrně použijte stahovací obojek, případně „ostnáč", ale hlavně buďte důslední. Nedovolte psovi ani na chvilku táhnout, protože si dokáže zvyknout a i na stahováku táhnout. Je to nepříjemné pro pána a může být nebezpečné pro psa, protože se permanentně škrtí.


Pokud větší pes rád táhne, využijte toho pro různé sporty od běhu se psem až po weight pulling. Samozřejmě s přihlédnutím k jeho tělesné konstrukci. Na tyto sporty použijte správný postroj, nikdy ne obojek!

 

Kousání vodítka

Roztomilé žužlání vodítka štěňátkem přejde zákonitě v nepříjemný a do peněz lezoucí zlozvyk. Proto hned od začátku braňte štěněti kousat vodítko rázným „fuj!", případně mu vytřepejte kožíšek na krku, jak by ho za nevhodné chování potrestala psí maminka. Celý problém může být na začátku způsoben prořezáváním druhých zoubků (stálého chrupu). Proto mu samozřejmě poskytněte na kousání hračky, je jich velký výběr.

 

Vyjmenovala jsem spoustu chyb, kterých se může dopustit kynolog - začátečník. Na závěr vám chci říct ještě něco pozitivního: mějte své pejsky rádi a buďte důslední při výchově. Stojí to za to. Pes je skvělý tvor, a pokud zrovna ten váš nesplňuje váš sen o dokonalém společníkovi, musíte hledat chybu u sebe - u „pána tvorstva". Ale i když už jste nějakou chybu udělali, nezoufejte, pes je tak úžasný, že se ze všech sil vynasnaží, aby vás potěšil a napravil, co se pokazilo. Chce to jen vaši trpělivost, lásku a čas. A taky pravidelný trénink.

 

A zopakuji svou prosbu: ještě před pořízením štěňátka zodpovědně rozmyslete, zda na všechno stačíte. Ať jsou útulky prázdné.

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode