ČESKÝ KYNOLOGICKÝ KLUB Č. KAMENICE

OSTNATÝ OBOJEK

11.04.2010 21:33

ostnatý obojek

Nevíte, o co se jedná?

Víte co to je, ale nechcete vědět více, protože je to „špatné“?

Vysvětlíme si, proč je ostnatý obojek dobrou pomůckou a proč není špatný, i když ho někteří lidé zavrhují.

O co jde:

Ostnatý obojek je kovový obojek, který má směrem dovnitř „ostny“. Nejsou to ale ostny v pravém slova smyslu, neboť jsou na konci tupě zabroušeny. Obojek vyvíjí na krk psa větší tlak než obojky kožené, či řetízkové.

Rozlišujeme dva druhy ostnatých obojků a dvě základní velikosti:

A) Obojky ostnaté s karabinou a obojky ostnaté s řetízkem, které působí tak trochu jako stahovák. Druhý typ obojku je ale nevhodný, neboť nemáte tu šanci obojkem tak dobře škubnout jako u obojku s karabinou a mnohdy se obojek s řetízkem špatně dostává psovi na krk, neboť se nedá dobře rozdělat tak, aby jím prošla hlava psa.

Pokud se vám stane, že koupíte psovi malý obojek, dají se dokoupit samostatné ostny. U příliš velkého obojku si zase můžete některé ostny vyndat a přizpůsobit tak obojek krku vašeho psa. Chce to ale trochu síly, aby se vám podařilo ostny rozdělat.

 

B) Obojky se dají koupit ve velikostech malý a velký, ale díky tomu že se ostny dají dokupovat nebo vyndávat jsou vlastně obojky univerzální velikosti J. Malý obojek je zpravidla tenčí a má menší ostny než obojek velký.

Použití obojku:

Obojek ostnatý není klasickým výcvikovým obojkem!!! Používá se na problémové psy nebo jen na odstranění určitých nežádoucích problémů – utíkání za běžci, napadání psů, koček nebo jiných zvířat apod.  Jde tedy jen o pomůcku používanou k odstranění nežádoucích jevů, ne o výcvikovou pomůcku, která se normálně používá.

Mnoho lidí říká, že ostnatý obojek je špatný, protože ostny bodají psa do krku. Tak to není! Správný ostnatý obojek má tupé ostny, které na krk psa vytváří větší tlak.

Pokud jsou ostny špičaté, nikdy takovýto obojek nepoužívejte! Svému psu byste způsobili vážná poranění.

Kdy se používá

Pokud je pes nezvladatelný a nemůžeme ho odnaučit jeho zlozvyky. Častým zlozvykem je utíkání za zvěří, napadání zvířat a lidí např. na kole apod.

Zkoušeli jste psa odnaučit jeho zlozvyky a on stále ne a ne poslechnout nebo toho nechat? A zkusili jste už i stahovací obojek? Výcvik na cvičáku či s pomocí jiných zaručených metod a nefungovalo to? Pak si zkuste domluvit schůzku s nějakým cvičitelem, který ostnatý obojek zná a umí s ním pracovat, aby vám ukázal „jak na to“. Sami byste s ostnatým obojkem začínat neměli, neboť nevíte, co si s obojkem k psovi můžete dovolit a jak bude reagovat.

Jak se s ním pracuje:

Když už jste se rozhodli zkusit psa odnaučit zlozvyky pomocí ostnatého obojku, nasaďte mu jej na krk a nechte ho chvíli s obojkem běhat. Dobrý cvičitel vám již od začátku řekne na co být připravený, co dělat. Ostnatý obojek je těžší než ostatní obojky a už tak vytváří tlak na krk psa. Předem doporučuji si zkusit dát obojek na vlastní krk, abyste poznali, jak velký tlak na krk obojek vytváří. Mně osobně to moc pomohlo, protože jsem pak věděla, co si ke svému psovi mohu a nemohu dovolit.

Hlavní a málo dodržovanou zásadou je:

Škubat!!! Nejen s ostnatým obojkem, ale i s ostatními musíte škubat, ne tahat! Jestliže chcete, aby pes šel u vaší nohy pomaleji, škubnutím ho vraťte zpět k noze. Má si pes lehnout a nechce? Škubněte směrem k zemi.

Pokud budete tahat, pes se s vámi začne přetahovat, neboť to bude brát jako hru. Tahání je neúčinné a pes si velmi snadno zvykne na tlak na krk a další výcvik již bude obtížnější.

Při prvním škubnutí se může stát, že se pes lekne a vystartuje zuby. Musíte být na to připravení! Je to pro psa přece jen něco nového a neznámého.

S ostnatým obojkem škubejte zlehka, ale důrazně! To neznamená jen lehoučce škubnout tak, aby to pes téměř necítil, ale škubnout tak, aby to pes cítil, ale abyste mu při tom neutrhli krk a on se nezačal zbytečně bát. Pokud jedno škubnutí nezabere, škubněte znova ale víc důrazně! Snažte se škubáním dostat psa tam, kam chcete ale ne tak, abyste škubali neustále. Jednou, dvakrát a dost!

Závěrem

Hodně lidí říká, že ostnatý obojek je špatný, protože tím vlastně týráme psa a ubližujeme mu, že ostny se zabodávají psovi do krku a působí mu tak bolest. Že se pes dá vycvičit i jinak než pomocí ostnatého obojku. V podstatě mají pravdu, pes se dá vycvičit i jinak, ale ostnatý obojek neslouží k výcviku, nýbrž k odstranění problémů. Já s ním měla tu možnost cvičit a nezažila jsem, že se ostny zabodly psovi do krku i při prudkém škubnutí, neboť se síla škubnutí rozkládá do všech ostnů a tudíž do celého obojku. Někdo také říká, že si tímto obojkem vynucujete psovu autoritu, která je založena na strachu. K tomu, aby vás pes respektoval, tento obojek také neslouží. Jde jen o to, aby si uvědomil, že dělá něco špatně.

 

Text: Ivana Pospěchová

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode