ČESKÝ KYNOLOGICKÝ KLUB Č. KAMENICE

COURSING

29.04.2011 22:42

tohle video a tento článek zpracovala moje kamarádka Daniela Pilařová TV NOVA

 

 

 

 

Tenhle sport je jednou z mnoha kynologických aktivit, která je založena na touze psa lovit. Coursing můžete běhat jak s chrtem, ale klidně i s buldokem nebo jezevčíkem či westíkem.

 
 

Běhá se v přirozeném, mírně svažitém terénu. To však není podmínkou. Na trase mohou být přírodní, ale i umělé překážky. Cílem psa při coursingu je ulovit kořist, která je tažena navijákem.

 

Tato návnada má podobu střapce z igelitových pásků nebo králičí kůže, která je tažena lankem mezi kladkami po dráze. Tak se simuluje skutečný běh zajíce.

 

Váš pes nemusí hned napoprvé pochopit, co se po něm vlastně chce, bývají ale také případy s velmi silnými loveckými pudy, které se za střapcem pustí okamžitě. Nejlepší je začít s nováčkem jen menší úsek trati a asistovat musí také páneček.

 

Trocha historie

 

Coursing se začal běhat kolem roku 1972 za umělou návnadou, do té doby se běhal za živou, což je ve spoustě zemí zakázáno, v dalších zemích jako třeba v Irsku nebo ve Španělsku se běhá za živou návnadou běžně.

 

Jen tak si zařádit

 

Už i v Čechách je spousta coursingových klubů, které můžete najít na internetu. Ukáže-li se, že je váš pes v coursingu opravdu dobrý a baví ho, dá se v něm i závodit, nebo můžete běhat jen tak pro radost a vybití energie. Hodí se pro hodně energické psy, jako je třeba Jack Russel teriér.

 

Nadšenci z Děčína zjistili, že v jejich okolí se nikde coursing neběhá a tak si pomohli sami. Stačil k tomu šikovný děda, který vyrobil kladky a zařízení. Podívejte se na video.

 

originál zde: https://tn.nova.cz/magazin/hobby/zvirata/nudi-se-vas-pes-zkuste-s-nim-coursing.html

 

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode