ČESKÝ KYNOLOGICKÝ KLUB Č. KAMENICE

CHOLERIK

23.08.2009 20:51

 

Cholerik

Znak: odvaha, energie, činorodost, neúnavnost, zvědavost, roztěkanost, dravost, živelnost, hyperaktivita

Cholerický pes je ztělesněním energie, neúnavnosti, smělosti a obratnosti. Zvědavě, někdy až zbrkle objevuje nepoznané. Rozhodně mu nechybí kuráž. Je nesmírně činorodý, zejména v mládí až nezkrotný. Dokáže se spontánně radovat, kupříkladu jeho uvítací rituál při příchodu majitele hraničí s divokostí. Aktivita mu činí problémy v setrvání v klidu. Cholerik je lehce vydrážditelný, ve smečce prosazuje své „místo na slunci“ mnohdy i za cenu rvačky. Má výraznou tendenci k dominanci a při styku s náhodným rivalem dává impuls ke konfrontaci. Rozdováděný či vydrážděný cholerik se jen pomalu zklidňuje. Choleričtí psi bývají značně ostří.

Výcvik takového psa je vzhledem k jeho soustředivosti a roztěkanosti poměrně náročný. Vyžaduje systematičnost, zásadovost a důslednost, ale nikoli tvrdé donucování! V tomto případě pes přestává spolupracovat. Při cvičení je nutno se psem pracovat v „malých dávkách“, ale s pravidelným opakováním. Lehce se učí aport, překonávání překážek, naopak cviky typu sedni - lehni - stůj a odložení mu dělají značné problémy. Cholerik patří do rukou skutečně zkušeného a trpělivého cvičitele, který dokáže jeho prudké reakce zavčas usměrnit.

Dobře vychovaní a zvládnutí cholerici jsou ideální pro dynamické sporty např. agility, skokové práce, jsou neúnavní aportéři i průvodci sportovně založených majitelů. Milují dlouhé vycházky i zvládají se ctí dlouhé tůry aniž by ztráceli svůj elán.

Cholerického psa poznáme lehce podle držení těla: jeho svalstvo má stálý vysoký tonus, ocas nese vysoko, mnohdy až zcela zdvižený. Hlavu drží též vysoko, mimika vyjadřuje trvalé napětí a výraz zvídavosti. V kontaktu s jinými psy je excitovaný, často má naježenou srst na hřbetě a bedrech.

Cholerik nepatří do rukou každému. Při špatném vedení a neusměrnění temperamentu takového jedince se z něj lehce stane nezvládnutelný pes, který se změní v postrach svého okolí a je zdrojem věčných potyček. Majitel by měl mít autoritu, dokázat s klidem a důsledně řešit krajní situace, ale především svým přístupem jim předcházet

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode